Spice for Life - Anjula Devi
Origineel Indiaas kookboek met kleurrijke en geurige gerechten.
Anjula Devi is van Indiase afkomst en opgegroeid in Southall, Engeland. Toen zij nog maar acht jaar oud was, heeft vader Devi, een professionele kok, zijn passie voor Indiase kruiden, specerijen en gezonde producten al op zijn dochter weten over te brengen. In haar kookboek Spice for life begint Anjula daarom met een ontroerende brief aan haar vader.
In die brief haalt ze herinneringen op uit haar kinderjaren. Hoe het eten van haar vader mensen uit hun naaste omgeving verbond. Kokend voor de hele buurt, deelde hij met hen zijn liefde voor zelfgekweekte ingrediënten en eenvoudige recepten. Ontroerende jeugdherinneringen van Anjula, die bij het bereiden van haar gerechten in ons hoofd speelden.
In Spice for Life baseert Anjula Davis zich op originele familierecepten, met volgens haar supergezonde specerijen en ingrediënten die verjongend kunnen werken. Daarmee verklaart ze ook haar rimpelloze huid en waarom ze, de vijftig gepasseerd, nog zo jong en fris is.
Voor het maken van de ruim honderd recepten heb je acht hoofd- en evenveel verwarmde specerijen nodig. Groepen specerijen worden beschreven, en ook hoe je ze combineert voor optimaal gebruik. Specerijen die in India misschien op elke straathoek verkrijgbaar zijn, maar die wij lang niet allemaal hebben kunnen vinden, terwijl we toch stad en land hebben afgestruind en ook uitvoerig op internet hebben gezocht. Uiteindelijk hebben we gekozen voor alternatieve specerijen, op advies van Anjula overigens, die schrijft dat het weglaten of vervangen van specerijen geen enkel probleem is. ‘Currywetten’ bestaan niet en natte ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. In filmpjes op internet legt Anjula uit hoe sommige ingrediënten eenvoudig kunnen worden bewerkt en bewaard. Dat scheelt veel bereidingstijd en is wel zo prettig als de specerijen niet vaak worden gebruikt.
Geestig is de harde cover van het boek, omdat de afbeelding van de vijzel en het kommetje verdiept zijn aangebracht. Verder bevat Spice for life schitterend gestylde kleurenfoto’s op stevig papier. En, erg belangrijk, de door ons bereide gerechten zien er precies zo uit als op de foto’s. Ook bij dit kookboek zijn we vanzelfsprekend weer blij met het leeslint.
Spice for Life bevat de volgende hoofdstukken: ontbijt, voorgerechten & bijgerechten, snelle recepten & salades, vlees- en visgerechten, vegetarische gerechten, rijst & brood, chutney & pickles, index, woordenlijst.
Anjula Devi runt haar eigen Indiase cateringbedrijf, heeft een kookschool en een eigen lijn Indiase voedingsproducten. Ze won de precieuze BBC Good Food Bursary en is de ambassadeur voor TRS Foods (groothandelaar van authentieke en kwalitatief hoogstaande Aziatische ingrediënten).
Spice for life (gebonden, hardcover, 192 blz.) is verschenen bij Aerial Media Company in april 2017. Niet als E-book te koop.
De volgende gerechten uit Spice for live hebben we bereid:
* Bloemkoolkofta
Dit gerecht was voor vegetariërs onder ons een uitdaging. De bereiding verliep niet zonder slag of stoot. De bloemkool veranderde het keukenblad in een sneeuwlandschap, omdat de rasp alle kanten op vloog. Onduidelijk in het recept was de benodigde hoeveelheid aardappelen en achteraf gezien was het verstandiger geweest het homogene mengsel eerst af te laten koelen, alvorens er balletjes van te rollen. Nu waren ze niet compact en vielen nog al eens uiteen in de frituur. De temperatuur stelde we in ‘op de gok’, omdat daarover niets wordt vermeld.
Uiteindelijk is alles gelukt en hebben we toch gesmuld, ook de vleeseters. Het gerecht was wel erg pittig.
* Kipcurry
Dit gerecht voldeed geheel aan onze verwachtingen. Een makkelijk te bereiden curry, bomvol met smaken. Wanneer je voor het eerst het recept ziet, verwacht je uren in de keuken te moeten staan, maar als je de aanwijzingen stap voor stap volgt, valt het reuze mee. Het was een feest om de kleurrijke, fantastisch ruikende curry op tafel te zetten. Werkelijk heerlijk.
* Mosselen met groene mango en kokosmelk
Normaliter doen wij bij de mosselen soepgroenten en een scheut bier of wijn. Vraag was dus of wij mosselen met alleen maar specerijen en kokosmelk lekker zouden vinden. Welnu, de smaak was echt verrassend en de verschillende texturen van de specerijen streelden onze tong. We aten er een stokbroodje bij, en dat was voldoende. Alleen het raspen van de rijpe mango leverde problemen op: het keukenschort kon meteen bij de was.
Waardering:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Boekbespreking door Anita de Vreede
email mijGepubliceerd: 17-11-2017